Gå til innhold
keyboard_backspace Fagblogg keyboard_backspace Projekter skal også have lov til at klatre i træer

Projekter skal også have lov til at klatre i træer

13. jan. 2020
Siri Lin Brekke

De norske myndigheder har indført generel risikostyring omkring børns muligheder for at lege frit. De anbefaler fortrinsvis klatring i godkendt legeudstyr med EU-sand, der reducerer skader efter fald. Forældre, der tillader sine børn at klatre i træer, risikerer at blive anset for at være uansvarlige af andre forældre med lavere risikovillighed.

Men hvordan skal man opbygge ekspertise, hvis alt altid er sikkert? At prøve og fejle er en vigtig del af børns udvikling.

Som projektleder gennem mange år har jeg en masse erfaring med risikostyring i projekter. Men i modsætning til hvordan det forholder sig ved børns udvikling, er vi i projekter nødt til at have et mere bevidst forhold til, hvilken slags risiko vi ønsker at tage. At prøve og fejle er ikke en god fremgangsmåde ved store komplekse projekter.

Det er derfor risikostyring er vigtig i projekter.

Den mest indlysende årsag er, at der altid vil ske uforudsete ting – uanset om man har tænkt på dem på forhånd eller ej. Vi siger at risiko indtræffer.

Når dette sker, kan man enten være forberedt eller uforberedt. Hvis du er uforberedt på konsekvenser og ikke har taget dig tid til at analysere og vurdere risikobegrænsende foranstaltninger, kan det være for sent at reducere sandsynligheden for, at risikoen indtræffer.

Det eneste, man så står tilbage med, er eventuelle foranstaltninger, der kan reducere konsekvenserne. Dette er ofte både tidskrævende og dyrt og kan sprænge projektets rammer.

Hvis man derimod bruger tid på at identificere og diskutere relevante risici, kan man opnå god risikostyring. Man har tid til at finde kreative og konkrete foranstaltninger, og man kan nå at forankre dette hos dem, der kan gøre noget ved dem. Så går det hurtigere at finde en god løsning, når der indtræffer risiko.

Opleves som spild af tid

Selv om god risikostyring nogle gange kan være det, der adskiller et vellykket projekt fra et mislykket projekt, ser jeg til stadighed, at både projektledere og projektdeltagere synes at risikostyring ikke er særligt interessant. Det virker tidskrævende, vanskeligt og kedeligt.

Mange, der er aktive i projekter, er dygtige fagfolk. De er erfarne projektledere eller problemløsere, der er vant til lynhurtigt at finde gode løsninger på udfordringer. Derfor synes de, det er spild af tid at diskutere risiko – hvad der kan ske – i stedet for bare at gøre de rigtige ting med det samme.

Jeg møder også ledere, der giver udtryk for, at de synes, risikostyring er spild af tid. For dem er det lettere at sige »bare fiks det«, end at påtage sig et ansvar og arbejde aktivt for at støtte projektet.

Projekter med god risikostyring kan påtage sig de vanskelige og store opgaver og kontrollere sandsynligheden og konsekvenserne ved indtruffet risiko. Dette kan sammenlignes med den rette ekspertise til at klatre sikkert i de højeste træer.

Rådgiver Norge

Siri Lin Brekke

Hvis du skal hoppe i fallskjerm for første gang, blir du gjerne betrygget av å få hjelp av noen med lang erfaring. Det samme gjelder når du har store, viktige IT-prosjekter som MÅ lykkes: Du vil ha råd fra noen som har møtt de fleste utfordringer før. Tilfeldigvis har Siri erfaring som både fallskjerminstruktør og prosjektleder. Hun er dermed vår fremste ekspert i å lande på bena. (Hun tar primært oppdrag som prosjektleder, altså.)
Fagområde:
Projektledelse